Lemerült akkumulátor esetén, egy kis segítség!

Szerző: | máj 14, 2021 | 0 hozzászólás

Amennyiben a gépjármű saját akkumulátora lemerült, motorjának indítása két módon lehetséges.

A jármű megtolásával/behúzásával, az indítómotor külső villamos táplálásával, indítás önálló segédakkumulátorral, indítás másik jármű villamos hálózatáról. Ha rendelkezel megfelelő indítókábellel (bikakábellel) és van egy segítőkész autós, akkor néhány perc alatt ismét életet lehelhetsz az autódba.

Dízeles autóval vagy ne próbálkozz, vagy ha merész vagy, akkor csak igen komoly kábellel. A benzines autókhoz készült kábelek nem megfelelőek: rosszabb esetben eléghetnek, jobb esetben csak nem történik semmi. A bikakábelek ugyan hosszúak, de célszerű úgy leparkolni a lemerült akkumulátorral rendelkező autó mellett, hogy a két akkumulátor minél közelebb essen egymáshoz, így nem okoz gondot a bikakábellel történő összekötés.

– Kapcsold le a gyújtást mindkét autón!

– Kapcsolj le minden elektromos berendezést mindkét autón!

– Először kösd össze az akkumulátorok pozitív pólusait (jelölése +)! A bikakábel csíptetőjével elsőként a lemerült, majd utána a másik autó akkumulátorának pozitív sarujára csíptesd rá a kábelt.

-Ez után először a működőképes akkumulátor negatív sarkára kösd rá a másik kábel egyik végét, majd a kábel másik végét csíptesd a lemerült autó motorblokkjának egy fémes részéhez. Elképzelhető, hogy ekkor némi elektromos szikra jelentkezik, de ez – ha mindent a leírtaknak megfelelően csináltál – teljesen normális. Éppen ezért ezzel a kábelvéggel óvatosan hadonásszunk, mert ha az autó fémes karosszériájához érünk vele, ott bizony megégethetjük vele a fényezést. A kábeleket rendezzük úgy, hogy ne akadhasson be a motor mozgó alkatrészeibe (ékszíj, hűtőventillátor).

– Indítsd be az autót! A jó akkumulátorral rendelkező autót indítsd el, majd várj egy percet. Ilyenkor a lemerült akkumulátorral rendelkező autó aksija elkezd töltődni.

– Indítsd el a lemerült autót! Rövid várakozás után indítsd el az autót, ha mindent jól csináltál, akkor az autó elindul. Ha nem jársz sikerrel, akkor ismét várj egy percet, majd próbáld újra.

– Távolítsd el a negatív bikakábelt! Először a korábban is működő autó akkumulátorának negatív sarujáról, majd a bebikázott autó negatív pólusáról csíptesd le a bikakábelt.

– Távolítsd el a pozitív bikakábelt! Először a korábban is működő autó akkumulátorának pozitív sarujáról, majd a bebikázott autó pozitív pólusáról csíptesd le a bikakábelt.

– Hagyd járni a bebikázott autót! Ahhoz, hogy az akkumulátor ismét feltöltődjön, legalább negyed óráig hagyd járatni az autót, vagy menj vele pár kört. Ez alatt az idő alatt – ha az akkumulátor nem adta meg magát – kellőképpen feltöltődik annyira, hogy akár másnap is elindul

autómentés, autómentő